Theaterkostuums – ontwerpen

 

Aan het maken van een theaterkostuum gaat  heel wat denk- en tekenwerk vooraf. Je start natuurlijk met het verhaal: de personages, de ruimte, de tijd waarin het zich afspeelt.

In het verhaal van De Koekebroodman ondernemen mevrouw Peper, mijnheer Zout en de Koekebroodman een klimpartij naar het hoogste schap in de keuken om daar van mevrouw Thee een drankje los te krijgen voor Koekoek. Die doet al jarenlang punctueel zijn werk maar heeft de laatste tijd last van een schorre keel en slaat al eens een slagje over. De heer en mevrouw des huizes overwegen nu om hem naar de zolder te verbannen of nog erger… naar de vuilnisbelt. Natuurlijk is de hele onderneming niet zonder gevaar, Slick de muis huist ook in de keuken en is erop uit om een lekker hapje te nemen van onze Koekebroodman. 

Onze opdracht in de academie was om voor vijf figuren een outfit te schetsen en er daarvan twee helemaal uit te werken.

Daarna heb ik van drie kostuumontwerpen een miniatuurversie gemaakt, ongeveer 30 cm groot. Zo kreeg ik al een beter beeld van het echte kostuum en het was een extraatje voor mijn examenpresentatie.

De definitieve kostuums zien er tenslotte nog een beetje anders uit, je doet nog aanpassingen aan de stof en je moet ook rekening houden met de bewegingsruimte en het draagcomfort voor de acteur of actrice.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s