Mierenkolonie om zelf te maken (door kinderen)

Deze mierenkolonie kan je zelf maken met kinderen van de lagere school.

Voor een feest in de lagere school, ging ik voor een vriendin op zoek naar een project voor kinderen. Hun thema is ‘Erik, of het kleine insectenboek’. Mijn idee is om de huisjes van de insecten te bouwen en als eerste ben ik begonnen aan een mierenkolonie.

Deze tekening is mijn inspiratiebron. Ik heb hiervan geen eigendomsinformatie kunnen vinden, hopelijk overtreed ik hier geen copyrights !

Dit heb je nodig:

Een plastiek bakje, zonder gaatjes ! Dit is bvb. een verpakking van tofu, de buitenafmetingen zijn 16 cm x 12 cm x 3 cm. Kleiner is niet handig omdat het dan moeilijker wordt om mee te werken, vooral als je straks de mieren gaat maken ! Maak het ook niet té groot want dan heb je veel meer gips nodig straks.

Gips, ik gebruik  keramiekgips  omdat het sterk is en heel snel uithardt, ongeveer in 40 minuten. Voor een bakje van de afmetingen zoals hierboven heb je ongeveer 400 gram poeder nodig.

Water, kijk voor de hoeveelheid op de gebruiksaanwijzing van het gipspak

  • plasticine (bvb. Play Doh)
  • roerstok (bvb. houten lepel)
  • mengbakje
  • penseel
  • acrylverf
  • spateltje of satestokje
  • oude tandenborstel

Aan het werk :

Boetseer met plasticine de gangen en kamertjes van de mierenkolonie.  In plaats van een gangetje uit te hollen in het zand, zoals de mieren doen, maak je rolletjes voor de gangen en bergjes voor de kamertjes. Maak ze allemaal breed en hoog genoeg en laat zeker ook een aantal gangetjes naar boven lopen, dat zijn de ingangen van de kolonie. Duw goed aan op de bodem van het bakje.

Giet de benodigde hoeveelheid water in je mengbak en strooi er het gips bij. Goed roeren tot alle klontertjes opgelost zijn.

Giet eerst een dun laagje van het gipspapje in het bakje, zo voorkom je luchtbellen. Je mag dat eerste laagje ook aanbrengen met een penseel maar spoel dat daarna wel onmiddellijk uit in water. Nu kan de rest van het mengsel er bij, zorg ervoor dat er niets meer te zien is van bergjes en rolletjes. Even zachtjes schudden met je bakje om alle lucht eruit te laten en nu opzijzetten en wachten tot het droog is.

Na ongeveer 40 minuutjes is het gips hard genoeg en kan je het blokje voorzichtig uit het bakje halen. Als je ander gips gebruikt, kijk dan op de verpakking hoelang de droogtijd duurt. Zo ziet je blokje er nu uit

Peuter met een stokje of een spateltje zoveel mogelijk plasticine uit de vorm.  Play Doh kan je terug in een potje doen om opnieuw te gebruiken.

De laatste restjes kan je met een oude tandenborstel en wat water wegpoetsen.

De kleur van de plasticine zal je niet helemaal wegkrijgen maar dat is niet erg, daar schilder je zo overheen

Nu kan je beginnen schilderen, hieronder op de foto zie je de eerste laag maar je kan natuurlijk je fantasie gebruiken en blaadjes, wortels en takjes erbij schilderen

maak met fimo en/of pareltjes de inboedel van het nest: eitjes, miereneten, mieren, enz. Leg ze in het nest en ziezo, je mierenhuis is af !

terug naar begin

Advertenties

4 thoughts on “Mierenkolonie om zelf te maken (door kinderen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s