Muisje – portemonnee

Met vilt werken is plezierig en gemakkelijk : je hoeft geen randjes af te werken ! Hieronder vind je een handleiding om een geldbeugeltje te maken (voor muizenliefhebbers). Als je de patroontjes vergroot, kan je ook een pennenzakje of toiletzakje maken.

Dit heb je nodig :

  • vilten lapje, ik heb ‘Tibetaans vilt’ gebruikt (was te koop bij Pippoos), dat is niet zo glad als gewone viltlapjes en geeft een mooie structuur
  • bijpassende rits van ongeveer 15 cm
  • bijpassend naaigaren
  • kraaltjes, knoopjes of vilt voor de oogjes
  • koordje voor de staart

Dit zijn de patroondelen : als je op de tekening klikt en print, dan heb je de patroontjes op ware grootte.

patroondeel muis

Knip alle patroondelen uit het vilt. Knip extra nog twee stukjes: eenmaal 10 cm x 4 en eenmaal 5 cm op 4, dat zijn de aanzetstukjes voor de rits.

Speld en stik de aanzetstukjes voor de rits aan de verkeerde (averechtse) kant van de rits: het kortste stukje komt aan de kant van het ritstrekkertje, het langste aan de kant van het ritseinde.

Knip hoekjes uit de rits, zo kan je ze gemakkelijker laten passen in de ronde vorm van het lijfje.

Speld en stik het ritsdeel aan de bovenkant van één deel van het lijfje, de goede kant van de rits ligt tegen het lapje van het lijfje. Herhaal dit voor het tweede deel van het lijfje. Knip eventueel het overschot van het aanzetstukje af. Je ziet op de foto hierboven dat mijn stukje een beetje te lang is.

Keer het geheel binnenstebuiten en stik de rits aan de buitenkant door, zorg dat je aan de binnenkant de naadrandjes mee vaststikt, zo blijven ze plat liggen en kunnen later niet tussen de rits gaan vastzitten.


Stik de lange strook voor de onderkant met de smalle, rechte kant, aan de achterkant van de muis, dat is de kant waar het ritstrekkertje zit als de rits dicht is.

Open nu eerst de rits !! Keer de boel terug binnenstebuiten en speld en stik de onderkanten van het lijfje aan weerszijden van de lange strook. Vooraan vormt alles min of meer een punt maar in dik vilt zal de punt nooit echt scherp zijn. Keer de muis terug, zodat alle naden vanbinnen zitten.

Vouw de oortjes dubbel en stik een paar steekjes op de plaats van het streepje (zie patroon). Maak in het lijfje aan elke kant voorzichtig een klein knipje op de plaats van het oortje (zie streepje op patroon lijfje). Daarin stop je de onderkant (ongeveer een centimeter) van een oortje. Zorg dat de oortjes goed zitten, zie voor een voorbeeld op de foto.

Keer alles weer binnenstebuiten.

Naai de oortjes aan de binnenkant vast tegen het lijfje en naai meteen de inkeping terug dicht.

Naai, borduur of kleef de oogjes en een neusje. Maak de snorharen van een stuk stevig, dik naaigaren. Steek de draad van de ene naar de andere kant door het snuitje en vorm daarbij lusjes. Zet de lusjes met een paar steekjes goed vast. Knip de lusjes door.

Zoek een touwtje, een lintje of een veter voor het staartje en knoop die aan het ritstrekkertje vast. De loshangende knoopeinden vastlijmen.

Veel plezier !

terug naar begin

Advertenties

2 thoughts on “Muisje – portemonnee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s