Lampenkap zelf maken – de vorm tekenen

Hoe zelf een lampenkap op maat maken ?

Als je zelf een traditionele lampenkap wil maken krijg je zoals ik, waarschijnlijk te maken met de vraag hoe je die uitgevouwen vorm moet tekenen. Na veel surfen en narekenen ben ik er in geslaagd om een beknopte en (hopelijk) begrijpelijke handleiding te maken. Zie ook hier voor bijkomende info.

Je hebt nodig:

 • meetlat
 • gradenboog
 • passer
 • potlood
 • papier, groot genoeg bvb. patroonpapier
 • schaar
 • eventueel touwtje en duimspijker (voor grote cirkels)

Open de onderstaande link en sla het formulier op in je computer, als excel of open source bestand. Als je het gewoon opent vanuit deze link, kan je geen cijfers invoeren. Als je het opent vanuit je eigen programma, lukt het normaal gezien wel.

Vul in dit werkblad, in de groene vakken, de maten van je lampenkap in  : de gewenste diameter van de bovenkant, de gewenste diameter van de onderkant en de gewenste hoogte van de kap.

invuldocument lampenkap

In de blauwe vakken verschijnen de verschillende uitkomsten. Aan de hand van deze cijfers maak je volgende tekening:

Teken horizontaal lijnstuk A met de afmetingen uit vakjes ‘lijnstuk r1’ en ‘s’. Dus als r1 = 5 dan teken je een stukje van 5 cm (rood op de tekening), s = 6, dan teken je vanaf punt X nog een stukje bij van 6 cm (blauw op de tekening).

Punt X staat niet op alle foto’s afgebeeld, dus teken dat er voor jezelf nog even bij.

leg de gradenboog, horizontaal op lijnstuk A, met het gaatje aan de linkerkant van het lijnstuk A en duidt de hoek aan met de waarde uit vakje ‘binnenhoek’

trek vanaf de linkerkant van lijnstuk A, het lijnstuk B en laat dit door het punt snijden dat je zojuist bepaald hebt met je gradenboog. De afmetingen zijn dezelfde als bij lijnstuk A.

Trek met de passer een cirkeldeel van lijnstuk A naar lijnstuk B, door de punten X.

Daarna een cirkeldeel van lijnstuk A naar lijnstuk B vanaf het einde van de lijnstukken. Voor het grote cirkeldeel is je passer misschien niet groot genoeg, gebruik dan een touwtje en duimspijker, zoals op deze foto te zien is:

Knip het cirkeldeel uit, (dat is het strookje tussen cirkeldeel A en cirkeldeel B) met aan één kant een extra stukje om aan elkaar te lijmen.

Je kan dit patroon nu gebruiken en op stof of ander materiaal overtekenen.

Laat je me eens weten of dit voldoende duidelijk is om aan de slag te gaan, of beter nog: stuur me een foto van je lampenkap als ze klaar is !

Veel plezier.

Advertenties

27 thoughts on “Lampenkap zelf maken – de vorm tekenen

 1. een halve dag zelf geprobeerd het uit te vogelen en toen kwam ik deze handleiding tegen, nu in een uur gelukt, dankjewel!

 2. Hoi, lijkt me een handige tool! Ik ga er alvast ook mee aan de slag. Ik vroeg me net af of er al rekening is gehouden met de extra stof om aan de boven- en onderring een omslag te voorzien.
  Bedankt!

  • graag wil ik een lampekap maken met de volgende maten:
   bovenste omtrek 10 cm
   onderste omtrek 40 cm
   hoogte 15 cm

   Alvast hartelijk dank

   • Beste Marianne,
    bovenste omtrek 10 cm; bedoel je doormeter?
    onderste omtrek 40 cm; bedoel je doormeter?
    hoogte 15 cm; loodrechte of schuine hoogte?
    Als ik weet wat je bedoeld, kan ik het uitrekenen.
    Mvg, Ronald

  • Beste,
   I zou dit principe willen proberen om een ovale uigeschuinde wieg te bekleden met stof die gedubbeld is met wattine/dacron. Heb je hiervoor enkele tips ?
   Alvast bedankt voor een reactie.
   Anne-Mie Nauwelaerts
   014/45.00.05

   • Beste, Anne-Mie, de eenvoudige formule geldt enkel voor ronde lampenkappen. Voor ovale moet je de 2 ovalen verbinden met staafjes en daarrond stevig papier wikkelen en boven -en onderaan afknippen om een pasvorm te bekomen. Voor de wieg van binnen te bekleden, moet je binnenin stevig papier tegen de wand drukkken en aftekenen tegen boven -en onderkant. Zo bekom je de mal voor een ovaal.

   • Beste Jessica,

    De formule om de straal te berekenen om de boog te tekenen = (Grote diameter x schuine hoogte) gedeeld door (grote diameter min kleine diameter).

    Om de hoek te berekenen = (Grote diameter x 180°) gedeeld door de straal.

    Een voorbeeld voor een lampekap met grote doormeter 30cm, kleine doormeter 10cm en s=chuine hoogte 18cm. Straal = (30cm x 18cm) gedeeld door (30cm – 10cm) = 27cm. De hoek = (30cm x 180°) : 27cm = 200°.

    Hopelijk kan je hier mee verder.

    Met vriendelijke groeten,

    onald

   • Goedemiddag, ik ga aan de slag met de hoek. Maar hoe kom ik nu aan de lijnstukken?

   • Grote kappen geven uiteraard grotere stralen en grotere mallen. Normaal knipten wij de boog iets groter en plooiden die rond de ringen, dan past de mal uitstekend. Als je negatieve getallen bekomt, heb je de formule niet juist toegepast. Als je de straal juist berekend hebt, kan je met een passer een boog tekenen met die straal. Dat is de boog voor de grootste diameter. Vanuit het passerpunt kan je 2 lijnen trekken naar de buitenzijde van de boog, die de hoek vormen. Op die 2 lijnen de schuine hoogte afmeten en vanuit het passerpunt een boogje doortrekken, dit is de boog van de kleine diameter. Het is moeilijk om dit alles aanschouwelijk voor te stellen in een tekst, daar is een demonstratie voor vereist ☺! Hoe kleiner het verschil tussen onder- en bovendiameter, hoe groter de straal (soms meer dan 10 meter!). Na 27 jaar lampekappen fabricatie, had ik zo’n 1500 mallen met die formules gemaakt.

   • Goedemiddag Ronald,
    Ik ben gewend om met een schuine hoogte te werken en niet met de effectieve, daar gaat al heel wat mis denk ik. De formule werkt volgens mij met een effectieve hoogte. Ik heb net een kap uitgetekend met O 40, B15, HS 23……..de mal is getekend, maar de hoogte schuin klaar is 26,5.
    Ik wil heel graag verder met zelf lampenkappen maken, maar wil ook zelf elke maat kunnen tekenen. Ik snap je formule qua berekening….maar hoe teken ik hem dan. Hoe kom ik aan bv R1 en S(als je de formule tekening ziet, die maten heb je natuurlijk nodig om te tekenen). Ik heb bv jouw voorbeeld met de onder diameter van 30 gedaan in de formule, maar dan kom ik op een andere hoek uit dan in jouw formule. Ik wil hier graag mee verder, maar inderdaad met de schuine hoogte. Ik maak al lang kappen van mallen van oude kappen bv. Maar wil naar het volgende leven.
    Hoor graag van je. Veel dank voor elke hulp.
    Met vriendelijke groet,

    Jessica van Schilfgaarde

  • goedemiddag, mag ik van u de eenvoudige formule. ik kom steeds heel raar uit. ik wil grotere maten maken, maar als ik hem uitteken heb ik steeds veel te veel cirkel. ik doe alles netjes volgens schema…maar het blijft niet kloppen

   • Met tekst alleen komen we er niet vrees ik. Laat ons eens proberen via telefoon:03/440.32.06. Tot dan.

 3. Tja, bij mij lukt het dus niet goed. Ik probeer een kap te maken met diameters (midelllijn, niet straal) van 6,8 en 18,5 cm en een hoogte (niet lengte) van cm.

  Wele waarden voor R, S en hoek zou ik dan moeten krijgen?

 4. Zojuist een patroontje gemaakt. Bedankt voor de formule!
  Tip: ik heb er zelf nog 2 formules bijgezet om de omtrek uit te laten rekenen ter controle (diameter x 3,14), dan kan je nameten of het klopt. Bij mij was hij iets te klein, dus dat heb ik daarmee kunnen corrigeren.

 5. Sorry,

  Maar grote kappen lukt het niet mee, alles goed volgens schema, maar de mal is dan veel te lang.
  Wat klopt er dan niet.
  Ook bij schuine kappen kom ik met de formule in negatieve getallen terecht? en dan?
  Volgens mij klopt de formule dus niet.
  Gr. Jessica

  • Geef me de doormeter van de 2 cirkels en de lengte van de schuine hoogte, dan bereken ik wel voor je wat de straal en hoek zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s