Belgische pistolé – recept

Wat is er lekkerder dan een verse pistolé bij het ontbijt ? en daarbij de geur van zelfgebakken brood in huis ? Als je dit recept volgt krijg je gegarandeerd allebei. Hoewel, voor het ontbijt is misschien alleen voor de dapperen: het duurt toch zo’n dikke drie uur voor je broodje gebakken is. Maar ach, wat is er mis met een late brunch ? Aan de slag dus.

Ingrediënten voor 10 pistoleekes

  • 400 gram wit tarwemeel
  • 1,5 theelepel zout (7,5 ml)
  • 1 theelepel suiker (5 ml)
  • 15 gram verse gist
  • 1,2 dl lauwwarme melk (is tussen 37 en 43°C)
  • 1,75 dl lauwwarm water
  • twee ingevette bakplaten

Zeef het meel samen met de suiker in een grote kom. Maak in het midden een putje. Strooi het zout helemaal tegen de buitenranden van de kom, het mag zeker niet bij de gist komen.

Los de gist op in de melk en giet het mengsel in het putje. Strooi er wat meel over en laat het 20 minuten staan op kamertemperatuur. Het mengsel in het putje zal dan wat beginnen bruisen, teken dat de gist begint te ‘werken’.

Giet het water erbij en kneed het deeg tenminste 10 minuten. Ik gebruik hiervoor de handmixer met kneedhaken, dat lukt heel goed.

Doe het deeg in een ingevette kom, die twee keer zo groot is als de deegbal en dek af met ingevette plastiekfolie (het invetten voorkomt dat het deeg aan de kom of het plastiek gaat plakken). Laat nu 1,5 uur rijzen op een warme plaats zonder tocht. Aan mijn oven is een speciale stand om brooddeeg te laten rijzen, dat is ongeveer 35°, maar op kamertemperatuur gaat even goed, als er maar geen tocht of temperatuurverschillen zijn. De deegbal zal na het rijzen ongeveer twee keer zo groot zijn.

Naar verluidt kan het deeg zelfs rijzen in de koelkast maar dat duurt dan wel uren. Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd maar het is misschien een idee als je toch broodjes wil bij het ontbijt ? Dan kan je het deeg ’s nachts laten rijzen.

Nu is het deeg mooi gerezen en dan gaan we het weer platslaan ! Duw je vuist in de bal deeg, leg hem op een met bloem bestoven plank of keukenblad en kneed 1 à 2 minuten lichtjes door. Bedek weer met plastiekfolie en laat 5 minuten rusten.

Verdeel dan in tien stukken en maak er ovale bolletjes van. Leg die op de ingevette bakplaten maar laat zeker genoeg tussenruimte. Bestrooi de bovenkanten met een beetje bloem. Nogmaals afdekken met plastiekfolie en 30 minuten laten rijzen.

Vet de zijkant van je hand in met wat olie en maak daarmee in het midden van elke pistolé een diepe spleet. Laat de bolletjes afgedekt weer 15 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven op 230° C en zet onderaan een braadslee.

Doe ovenwanten aan, schuif de bakplaten in de oven en giet nu 2,5 dl water in de braadslee, opgepast voor de hete stoom ! Sluit asap de oven en laat de pistoléekes 15 minuten bakken.

Laat afkoelen op een rooster. Geniet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s