Reverskraag stikken

Als je voor het eerst een jasje maakt met reverskraag, kan het best ingewikkeld zijn om de kraag in elkaar te stikken. Daarom wil ik proberen hier een heldere uitleg te geven, mét foto’s.

Voor deze uitleg heb ik geen volledige jas gemaakt maar enkel een stuk van het achterpand en de voorpanden + de belegdelen van de voorpanden + twee kraagdelen: boven- en onderkraag.

WE BEGINNEN MET DE ONDERKRAAG

(dat is dus het roze stuk met zwart vlieseline aan de achterkant)

nog niet verder dan de hoek spelden

Stik van in het midden van de kraag tot in de hoek, laat de naald in de stof zitten en maak een knipje in het pand (bruine stof), dus niet in de kraag. Nu kan je gemakkelijk de stof verder leggen tot aan het volgende streepje. Zie ook op volgende foto’s, het is dezelfde werkwijze.

Je bent begonnen in het midden, dus moet je dit alles herhalen naar de andere kant.

 DE BELEGDELEN V/H VOORPAND AAN DE BOVENKRAAG ZETTEN

stikken tot het merktekentje in de hoek, naald naar beneden in de stof laten, voetje naar boven zetten en een knipje geven in de stof van het pand, dus niet van de kraag.

voor het tweede belegdeel, hetzelfde scenario volgen.

zo zien de afgewerkte stukken eruit : onderaan op de foto : het achterpand met aangestikte voorpanden met onderkraag, bovenaan op de foto: de bovenkraag met aangestikte belegdelen voor het voorpand.

Die twee delen moeten we nu aan elkaar krijgen. Leg beide stukken met goede kanten van de stof op elkaar, laat de tekentjes mooi op elkaar vallen.

Begin vanuit het midden van de kraag te naaien tot in de hoek. Met de stof in de naald, keren in de hoek en stikken tot op de aanzetnaad van kraag en jasdeel: zie het witte stipje op de foto: NIET OVER DEZE NAAD STIKKEN. Je kan best deze naad eerst open strijken en tot op de lijn stikken. (heb dat niet gedaan hier, een beetje te snel geweest). Doe hetzelfde aan de andere kant.

Begin dan onderaan de belegdelen van het voorpand en stik zo naar boven, draai in de hoek en stik tot daar waar je vorige keer gestopt was, dus ook in de naad, niet erover. Misschien zijn deze foto’s niet duidelijk genoeg, ik zal binnenkort een aanvulling plaatsen.

zo ziet de voorkant er uit: belegdelen van een reverskraag zijn zichtbaar aan de buitenkant, dus hier zijn ze paars, normaal gezien zullen ze dezelfde kleur hebben als de rest van je jasje.

en hierzo : de achterkant

ik hoop dat deze uitleg je verder kan helpen, zo niet, geef maar een seintje.

Advertenties

5 thoughts on “Reverskraag stikken

  1. Proficiat Dit is een betere en gemakkelijker uitleg dan op de kooppatronen
    Maar hoe kraag met rever op staander maken????

  2. Ik zoek iemand die voor mijn paardrij wedstrijdjasje 3 kragen kan maken. 1x zwart, 1x grijs en 1x bruin. Wie wil en kan mij helpen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s