Geplooide lampenkappen – handleiding

lampenkapDankzij Ronald kan ik jullie hieronder een beschrijving geven voor een geplooide lampenkap. Ik heb ze zelf nog niet uitgeprobeerd maar binnenkort doe ik dat zeker. Ondertussen kan je hiermee al aan de slag.

PATROON VOOR EEN LAMPENKAP MET PLOOIEN

Er zijn 2 mogenlijkheden, afhankelijk van het model van de lampenkap:

1)    Voor een eerder recht model (maximaal 10 cm verschil tussen doormeter onderste en bovenste ring) wordt de booglengte (of maw het aantal graden van de hoek die je gebruikt hebt bij het tekenen van de kap) vermenigvuldigd met 2 (voor een enkele plooi) en met 4 (voor een dubbele plooi). Op de buitenste (de langste) boog wordt het aantal plooien afgepast (met passer) en dan worden deze punten verbonden met het punt van waaruit de bogen getrokken zijn. Dwz dat de plooi bovenaan iets kleiner is dan onderaan de lampenkap. Vermits het hier over een eerder rechte lampenkap gaat, valt dit nauwelijks op.

2)    Voor veel schuinere lampenkappen (chinese hoeden) wordt vertrokken van een rechthoekige strook van voldoende lengte, met evenwijdige plooien. Langs 1 zijde (de bovenkant van de lampenkap) wordt de binnenkant van elke plooi op 1cm van de bovenrand met een perforator voorzien van een gaatje, waar de kleinste ring van de lampenkap in valt. Hetzelfde gebeurt met de onderkant, waar de onderste ring in de geperforeerde gaatjes valt. De gaatjes dienen juist op de vouw van de plooi te vallen. Dan wordt de plissé strook rond de ringen gedrapeerd en de te lijmen naad afgepast. De overschot wegsnijden en de naad lijmen en de lampenkap is klaar.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s