Dekentjes ontwerpen en maken

vijverdeken

Aan het maken van een dekentje of quilt gaat heel wat denkwerk vooraf. Eerst en vooral heb je natuurlijk je ‘doelgroep’, m.a.w. voor wie gaat je iets maken, hoe groot het moet worden, hoeveel werk je erin wil steken… Daarna volgt het kiezen van een onderwerp, de kleuren en de stijl. Als je voor vrienden of familie iets maakt ken je waarschijnlijk wel hun voorkeuren. Vervolgens: welke materialen ga je gebruiken, heb je specifieke kleuren of prints nodig, werk je in stroken, in vierkanten, met applicaties, met doorstikwerk ?

De lay-out : maak schetsen van het geheel en van de aparte applicaties, kleur ze in met potlood of waterverf. Test verschillende ideeën en wees niet bang om als het moet terug van nul te beginnen. Soms blijf ik te lang hangen aan één idee terwijl het beter is om met een blanco blad iets anders te proberen.

Nu kan je schuiven met de stukjes tot je een mooi geheel krijgt. Als je een teken/vectorprogramma hebt op je pc, is het nog gemakkelijker. Je scant je tekeningen in of je maakt ze direct in de computer als je daar handig in bent. Je kan dan zoveel je wil de grootte, vorm en kleuren aanpassen tot je tevreden bent.

Daarna is het zoeken naar gepaste stofjes. Zelf stof verven is veel werk maar als je er plezier in hebt krijg je wel heel aparte stoffen die je perfect aan je ontwerp kan aanpassen.

En dan begint de uitvoering. Over het appliceren, sierstikken en quilten vind je enorm veel informatie op het web maar het belangrijkste is: zelf doen en genieten van je creativiteit.

Hieronder details van een paar zelfgemaakte dekentjes/dekbedovertrekjes. De kleuren variëren nogal eens, ik ben helaas niet zo’n expert in fotograferen…

 ‘Duimelotje’: handgeverfde stoffen en commercieel geprinte stof. Geappliceerd en verstierd met stiksels.

 

‘De prinses op de erwt’, handgeverfde stof, commercieel geprinte stof, applicaties. Met een zakje voor de lievelingsknuffel.

 

‘Scraps’ gemaakt van restjes, een simpele techniek waarmee je makkelijk mooie resultaten kan krijgen.

 

‘Vosje’, commercieel geprinte stof + handgemaakte applicatie.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s